Schrijf een goede sollicitatiebrief

Monsterboard experts geven je tips hoe je de beste sollicitatiebrief kunt schrijven.

Door Team Monsterboard

Een sollicitatiebrief, ook wel motivatiebrief genoemd, is een brief waarin je duidelijk maakt waarom jij juist in aanmerking komt voor een specifieke functie bij een bepaald bedrijf. Een goede sollicitatie gaat altijd uit van een cv én sollicitatiebrief. Het één kan niet zonder het ander en juist als beide documenten goed op elkaar afgestemd zijn, maak je de meeste kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Bovendien trekt een goede sollicitatiebrief de aandacht terwijl cv's vaak op elkaar lijken.

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

In een cv beschrijf je jouw carrière tot nu toe – waaronder je opleidingen, werkervaring en afgeronde cursussen – en je sollicitatiebrief gebruik je om de lezer duidelijk te maken waarom je vindt dat juist jij voor deze specifieke functie geschikt bent. Een goede sollicitatiebrief verbetert je kansen en geeft een persoonlijke wending aan je sollicitatie. Maar hou het kort en bondig. Een sollicitatiebrief mag nooit langer zijn dan één A4'tje!

Een goed geschreven sollicitatiebrief geeft je de kans om je kleurrijke persoonlijkheid te delen met de werkgever of recruiter. In je eigen woorden leg je aan hen uit waarom je voor jouw vakgebied hebt gekozen en waarom je geïnteresseerd bent in de betreffende functie en het bijbehorende bedrijf. Een goed geschreven brief laat zien dat je serieus bent en beschikt over kwaliteiten. Zo onderscheid je je van de andere gegadigden. Behalve de inhoud is de stijl belangrijk. Je brief moet vooral enthousiasme uitstralen.

De onderdelen van een goede sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief bestaat uit drie onderdelen: de inleiding (waaronder de openingszin), de argumentatie en de afsluiting. In de argumentatie beargumenteert je waarom jij de beste kandidaat bent voor de functie, bijvoorbeeld omdat je enthousiast bent en je werkervaring heel mooi aansluit op de jobomschrijving.

Tot slot de afsluiting. Vaak is dit de kortste paragraaf van allemaal. De afsluiting bedankt de werkgever of recruiter voor het overwegen van de sollicitatie. Daarnaast laat je weten dat je op de uitkijk staat voor een reactie. Recruiters lezen honderden brieven per dag. Houd de afsluiting daarom kort maar krachtig, en gelieve ook origineel.

De volgorde van een complete sollicitatiebrief is als volgt:

  • adres sollicitant
  • adres werkgever/onderneming
  • locatie en datum
  • onderwerp
  • aanhef
  • inleiding/openingszin
  • argumentatie
  • afsluiting
  • ondertekening
  • evt. bijlage

Goede openingszin sollicitatiebrief

Geen goede sollicitatiebrief is compleet zonder een pakkende openingszin. Een pakkende openingszin trekt de aandacht van recruiters en laat zien dat je veel aandacht hebt besteed aan de jobomschrijving en het samenstellen van de sollicitatiebrief. Des te beter de openingszin, des te groter de kans dat een recruiter jouw brief zal onthouden.

Er zijn allerlei verschillende manieren om een pakkende openingszin te schrijven. Je kunt de werkgever attenderen op een positieve ontwikkeling binnen hun onderneming, zoals de lancering van een nieuw product, behaalde resultaten, de overname van een ander bedrijf of het winnen van een prestigieuze prijsuitreiking.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je sollicitatiebrief te beginnen met een betekenisvolle uitspraak over de werkgever. Dit laat een recruiter zien dat je specifiek geïnteresseerd bent in hun bedrijf. Na de openingszin moet je duidelijk maken naar welke vacature hij of zij solliciteert.

Opbouw goede sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit vier onderdelen, beschreven in 3 tot 5 alinea's. Achtereenvolgens gaat het hier om de volgende punten:

  1. Opening
  2. Motivatie
  3. Jezelf verkopen
  4. Afsluiting

1. Opening:

  • Leg uit naar welke functie je solliciteert.
  • Voeg een oneliner toe waarom je geschikt bent: trek de aandacht!
  • Verwijs naar een eventueel telefoongesprek dat je hebt gehad met de recruiter.

Voorbeeld: "Ik zag dat u op zoekt bent naar een ervaren receptioniste voor de entree van hotel H-OTEL; hier ben ik!"

Een 'Met veel belangstelling heb ik op Monsterboard.nl uw vacature gelezen waarin u zoekt naar een enthousiaste servicemonteur.' is niet perse fout, maar het maak ook niet echt een originele indruk. Het ligt natuurlijk aan de sector waar je solliciteert hoe creatief je kunt zijn met de opening van de sollicitatiebrief.

2. Motivatie:

  • Omschrijf waarom je naar deze functie solliciteert.
  • Leg uit waarom je bij dit bedrijf wilt werken.

Voorbeeld: "Ik werk al jaren met veel plezier in de horeca en ken uw restaurants als een van de beste in de omgeving. Ik zou graag mijn carrière voortzetten in zo'n vooraanstaand restaurant."

3. Jezelf verkopen:

  • Beargumenteer waarom jij dé geschikte kandidaat bent voor de functie.
  • Verwijs naar je opleidingen, je werkervaring of marktkennis. Maar noem alleen wat specifiek voor die functie geschikt is. Noem niet je hele levensloop - daar is immers je cv voor!
  • Ga in op je persoonlijke vaardigheden en eigenschappen.

Voorbeeld: "In mijn vorige baan gaf ik leiding aan een team van zeven mensen. Dit was een taak die mij op het lijf geschreven was, omdat ik hierin mijn vakkennis en mijn didactische kwaliteiten goed kon verenigen."

4. Afsluiting:

Dit is het begin voor verder contact. Eindig je brief niet dat je hoopt dat de werkgever reageert. Dat lijkt wel bedelen. Hopen drukt twijfel uit, sluit je brief krachtig af.

  • Schrijf dat je vertrouwen hebt dat je kwaliteiten aansluiten bij de eisen.
  • Merk op dat je graag een mondelinge toelichting wilt geven op je brief en cv.
  • Geef eventueel verdere acties aan. Bijvoorbeeld dat je zelf telefonisch contact opneemt.

Voorbeeld: "Graag kom ik binnenkort koffie drinken om mijn cv nog persoonlijk toe te lichten."

Als je een opzet voor de opbouw van je sollicitatiebrief hebt gemaakt, kan je hem wellicht nog perfectioneren me tips voor de inhoud van je sollicitatiebrief.

De opmaak van een goede sollicitatiebrief

Of je nu aan de slag wilt als een receptionist of een politieagent, elke sollicitatiebrief heeft dezelfde opmaak. Helemaal bovenaan de pagina zet je jouw adres, gevolgd door dat van de onderneming. Daarna volgt de datum waarop je de brief verstuurd en het onderwerp van de sollicitatiebrief. Meestal is het onderwerp de titel van de functie waar je naar solliciteert.

Dan komt de aanhef. Met "Geachte heer" of "Geachte mevrouw" zit je altijd wel goed. Als je solliciteert naar een jonger, hipper bedrijf, kun je besluiten om de recruiter bij hun voornaam te noemen. Dat is namelijk iets persoonlijker. In geval dat je de naam van de recruiter niet kan achterhalen, kun je het maar beter bij "heer" of "mevrouw" laten.

Helemaal onderaan de sollicitatiebrief komt de ondertekening. Er zijn verschillende soorten ondertekeningen waar je uit kunt kiezen. Vaak hangt de keuze af van het beroep. Als je de brief formeel wilt houden, gebruik dan "Hoogachtend." "Met vriendelijke groet" is overigens ook prima, maar "mvg" niet. Dat is SMS-taal en SMS-taal hoort niet thuis in een goede sollicitatiebrief.

Let bij de lay-out van je sollicitatiebrief ook op het lettertype dat je gebruikt. Ga voor een rustige en goed leesbare optie. Maak je tekst niet te groot of te klein en gebruik geen gekke kleurtjes.

6 Tips: een sollicitatiebrief schrijven

Volg onze volgende tips om te slagen in het schrijven van je sollicitatiebrief:

  1. Vermijd chattaal
  2. Stel je sollicitatiebrief af op de vacature
  3. Geen clichés
  4. Houd het kort
  5. Laat je brief nalezen
  6. Wees creatief

1. Vermijd chattaal

"Btw: heb mn cv bijgevoegd. Hoop dat jullie me ASAP bereiken. Thnx!" Deze taal hoort thuis in een Whatsapp-bericht, niet in een goede sollicitatiebrief. Een brief mag best een beetje informeel zijn, maar moet wel demonstreren dat sollicitanten de Nederlandse taal onder controle hebben, zeker als ze werk zoeken als journalist of redacteur.

2. Stel je sollicitatiebrief af op de vacature

Sommige sollicitanten versturen tientallen sollicitaties per maand en gebruiken vaak templates die ze recyclen. Voor een cv is dat niet zo erg, maar een sollicitatiebrief moet je echt afstemmen op de inhoud van de vacature. Een afgestemde sollicitatiebrief toont dat je goed hebt nagedacht over de sollicitatie.

3. Geen clichés

Recruiters lezen wel honderden sollicitatiebrieven per dag. Een veelvoorkomende, herkauwde zin slaan ze daarom instinctief over. Hoe origineler en specifieker jouw openingszin, des te groter de kans dat een recruiter of werkgever jouw sollicitatiebrief van begin tot eind zal doorlezen. Gebruik dus geen clichés.

4. Houd het kort

Bewaar je ontroerende levensverhaal voor je autobiografie. Een goede sollicitatiebrief, net als een cv, moet je te allen tijde zo kort maar krachtig mogelijk houden. Als je brief niet op een pagina past, of een piepklein lettertype gebruikt, kun je ervan uitgaan dat de recruiter 'm meteen in de papierversnipperaar stopt.

5. Laat je brief nalezen

Zelfs professionele schrijvers laten hun werk nakijken door anderen. Een tweede paar ogen merkt vaak fouten op die jij zelf niet ziet. Vrienden of familieleden kunnen taalfouten opsporen en verbeteren. Hoe vaker de sollicitatiebrief wordt nagekeken des te beter de inhoud.

6. Wees creatief

Tegenwoordig wordt het maken van een sollicitatievideo steeds gebruikelijker. Een video geeft recruiters een scherper beeld van je persoonlijkheid en communicatieve vaardigheden dan een sollicitatiebrief. Vooral in vakgebieden als media kan een video een onvergetelijke indruk achterlaten.

Stuur een goede sollicitatiebrief op met Monsterboard

Nu je de opmaak en inhoud van de sollicitatiebrief beter begrijpt, is het hoog tijd om te gaan solliciteren naar vacatures. Of je nu reageert op een vacature of een open sollicitatie stuurt, de allerbeste mogelijkheden vind je via Monsterboard. Maak een online profiel aan om je zoektocht naar een baan te versnellen en upload je cv om gevonden te worden door topwerkgevers.