Wat zet je in je sollicitatiebrief?

Door Monsterboard medewerker

Een sollicitatiebrief schrijf je ter begeleiding van je cv. Wist je dat je cv als eerste wordt gelezen? Daar wordt dus ook eerst op geselecteerd. Daarna kijkt een recruiter naar je sollicitatie- of motivatiebrief. Hierin zoekt hij naar antwoorden op de volgende vragen: ‘Wat kom jij de organisatie brengen?’ en ‘Waarom zouden we jou uitnodigen?'. Zorg dus dat je hier antwoord op geeft in je sollicitatiebrief.

Inhoud sollicitatiebrief

Het is belangrijk dat je niet klakkeloos je cv herhaalt. Maar wat zet je dan wel in je sollicitatiebrief?

Inleiding

Beschrijf waar je de vacature bent tegengekomen, dat je er verheugd over bent en dat je solliciteert naar de functie. Bel van te voren om meer informatie in te winnen over het bedrijf en de functie zodat je in je sollicitatiebrief hier op in kan springen. Benoem in je inleiding de naam van deze contactpersoon.

Motivatie

Geef antwoord op de vraag: 'Wat kom jij de organisatie brengen?'. Vertel wat jouw bijdrage is aan het doel of probleem van de ander. Geef aan dat je weet wat de ander nodig heeft en wat jij in huis hebt om dat op te lossen. Hier kan je inspelen op de antwoorden uit het telefoongesprek, de functieomschrijving of informatie die je hebt gekregen van iemand uit je netwerk.

Ben jij geschikt?

Benoem twee relevante zaken uit je cv, die onderstrepen dat jij goed bij de functie past. Dit sluit aan op je motivatie waarbij je uitlegt wat jij in huis hebt. De kwaliteiten die je noemt kan je onderstrepen door een voorbeeld uit het verleden of uit je cv te noemen.

Afsluiting

De afsluiting van een sollicitatiebrief is vaak standaard. Het gaat er om dat je laat weten dat je graag in een persoonlijk gesprek jezelf wilt presenteren. Wees in je afsluiting ook zeker van je zaak en vermijd woorden als hopen en denken. Dus niet: 'Ik hoop dat ik op gesprek mag komen'. Maar: 'Graag kom ik op gesprek'.

Houd het kort en krachtig

Bij een sollicitatiebrief geldt: korter = beter. Een korte sollicitatiebrief wordt eerder helemaal gelezen. Ga daarom uit van vier alinea's met vier á vijf zinnen per alinea. Net als bij je cv moet alles wat je in je sollicitatiebrief staat bijdragen aan jouw doel: uitgenodigd worden voor een gesprek. Zorg dus dat alles wat je opschrijft matcht met wat de werkgever nodig heeft.

Wat hoort niet thuis in je sollicitatiebrief?

Net zo belangrijk als wat je wél opneemt in je sollicitatiebrief, is er ook informatie die je beter achterwege kunt laten. Omdat het niet thuis hoort in je brief of omdat het er voor zorgt dat een brief mét deze informatie minder serieus genomen wordt:

  • Dat deze functie een uitdaging/nieuwe stap in je carrière voor jou is.
  • Veel achtergrondinformatie over jouw leven en gezin(s situatie).
  • Een herhaling van je zaken uit je cv.
  • Negatieve ervaringen met vorige werkgevers.
  • Eisen of voorwaarden waaronder jij de baan zou aannemen.
  • Referenties (horen thuis op je cv).

Bekijk voor inspiratie en tips de voorbeeld sollicitatiebrieven. Deze kan je downloaden zodat je ze gemakkelijk kan aanpassen naar jouw sollicitatiebrief.
Schrijf je een open sollicitatie? Dan pak je de sollicitatiebrief iets anders aan.

Je bent er klaar voor. Solliciteren maar!

Je weet nu wat je moet doen voor een goede sollicitatiebrief. Tijd om te gaan solliciteren. En het liefst op meerdere vacatures, zodat je uiteindelijk kunt vergelijken en misschien zelfs wel keuze hebt. Upload je cv en solliciteer snel en gemakkelijk op meerdere toffe vacatures!