9 Salarisonderhandelingen tips: hoe te onderhandelen over salaris

Bezig met salarisonderhandelingen? Met deze tips kom je tot een overeenkomst waar zowel jij als de werkgever vrolijk van worden.

Door Tim Brinkhof, Monsterboard medewerker

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan of al jaren bij dezelfde werkgever zit, vroeg of laat krijg je de kans om je salaris te bespreken. Voor sollicitanten komt dit onderwerp aan bod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Voor werknemers die al in dienst zijn, is het functionerings- of beoordelingsgesprek het beste moment om hun salaris te onderhandelen. Ben jij op zoek naar advies hoe te onderhandelen over salaris? Lees dan onze negen salarisonderhandelingen tips door.

Tips salarisonderhandeling

Ja, dat hoor je goed: je salaris valt te onderhandelen. Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek bespreken sollicitant en werkgever de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het gaat hier niet alleen om salaris, maar ook om reiskostenvergoeding, vakantiedagen en loondoorbetaling. Loyale werknemers kunnen tijdens hun functioneringsgesprek om een salarisverhoging vragen.

Veel werknemers vinden het moeilijk om hun salaris te bespreken met collega's, laat staan hun werkgever. Toch hoeft een salarisonderhandeling helemaal niet ongemakkelijk te zijn. In dit artikel vind je een aantal tips die je helpen om succesvol te onderhandelen. Een mooi startsalaris of welverdiende salarisverhoging krijg je immers niet vanzelf.

Salarisonderhandelingen tips:

  1. Accepteer nooit gelijk het eerste aanbod
  2. Weet hoeveel je waard bent
  3. Bepaal je ondergrens en bovengrens
  4. Let op je non-verbale communicatie
  5. Bereid je voor op het gesprek
  6. Bedenk sterke argumenten salarisonderhandeling
  7. Creëer een slimme tactiek
  8. Houd de sfeer onder controle
  9. Denk na over secundaire arbeidsvoorwaarden

1. Accepteer nooit gelijk het eerste aanbod

Als je na lange tijd solliciteren een baan aangeboden krijgt, ben je geneigd dat aanbod meteen te accepteren. Denk echter goed na voor je een bindende email verstuurt of een uitgestrekte hand schudt. Vertel de werkgever dat je er nog even over moet nadenken. Zo geef je jezelf tijd om je voor te bereiden op salarisonderhandelingen.

2. Weet hoeveel je waard bent

Tenzij je een uitzonderlijke werknemer bent, kun je het niet veroorloven een aanzienlijk hoger salaris te vragen dan andere sollicitanten. Bekijk de salarisinformatiepagina van Monsterboard om erachter te komen hoeveel werknemers in jouw sector ongeveer verdienen. Salarissen worden ook bepaald door woonplaats. Op opendata.cbs.nl vind je het gemiddelde inkomen in jouw stad.

3. Bepaal je ondergrens en bovengrens

Gebruik de bronnen in de vorige paragraaf om een ondergrens en bovengrens te bepalen. Je ondergrens moet gelijk staan aan het gemiddeld inkomen van mensen met dezelfde functie en werkervaring. De bovengrens kun je zelf bepalen, zolang je jouw recht op dit bedrag kunt onderbouwen met prestaties en vaardigheden. Zet je tijdens de onderhandelingen in voor de bovengrens. Niet geschoten is immers altijd mis, zeker als het gaat om salarisonderhandelingen. Tips maken dit duidelijk.

4. Let op je non-verbale communicatie

Onderhandelen doe je niet alleen met woorden. Ook je houding kan een indruk achterlaten op de recruiter of werkgever. Met een open houding bereik je vaak meer dan een gesloten houding. In andere woorden: houd armen en benen beslist niet gekruist. Bovendien kun je maar beter niet recht tegenover de gesprekspartner gaan zitten, maar schuin tegenover hem of haar, in een zogeheten "tien voor twee" houding.

5. Bereid je voor op het gesprek

Van alle "tips salarisonderhandeling" die je online tegenkomt, is dit misschien wel de belangrijkste. Des te meer tijd je steekt in je cv, des te groter de kans dat je de aandacht van een recruiter zal trekken. Hoe meer je je voorbereid op een sollicitatiegesprek of salarisonderhandeling, hoe beter deze gesprekken verlopen. Oefen je argumenten en bereid je voor op elke situatie. Hoe reageer je op een onverwachte vraag? Wat doe je als de werkgever een weerwoord heeft?

6. Bedenk sterke argumenten salarisonderhandeling

De allerbeste argumenten voor een salarisverhoging berusten op indrukwekkende prestaties of unieke vaardigheden. Misschien droeg jij in het verleden bij aan het succes van een onderneming, of heb jij een bijzonder lastige opleiding gevolgd. Dit soort eigenschappen maken jouw onvervangbaar, wat betekent dat werkgevers bereid zijn meer geld te betalen om jou in dienst te houden.

7. Creëer een slimme tactiek

Als gedreven carrièretijger heb je vast en zeker tientallen redenen waarom jij recht hebt op een salarisverhoging. Dat is mooi om te horen, maar let wel op dat je jouw werkgever niet overweldigd tijdens de onderhandelingen. Begin het gesprek met je sterkste argument en presenteer andere argumenten indien nodig. Zo zorg je dat je altijd een weerwoord bij de hand hebt.

8. Houd de sfeer onder controle

Succesvolle salarisonderhandelingen voelen als vriendschappelijke discussies, geen vijandige conflicten. Het is dus van uiterst belang dat jij als onderhandelaar de sfeer onder controle weet te houden. Wees te allen tijde beleefd en raak niet gefrustreerd of agressief.

Zegt de werkgever dat een salarisverhoging gewoonweg niet mogelijk is? Word dan niet boos, maar vraag waarom. Wie weet kunnen jullie alsnog tot een overeenkomst komen. Het is duidelijk dankzij onze tips: salarisonderhandeling hoeft niet ingewikkeld te zijn.

9. Denk na over secundaire arbeidsvoorwaarden

Als onderhandelaar moet je altijd open staan voor compromis. Kan de werkgever het gewenste salaris niet betalen? Wellicht kunnen ze je iets anders aanbieden, zoals extra vakantiedagen, flexibele werktijden of een reiskostenvergoeding.

Salarisonderhandelingen tips: Ontevreden met onderhandelingen? Wissel van baan!

Soms gaat een salarisonderhandeling niet naar wens. Hoe hard je het ook probeert, jij en de werkgever kunnen maar niet tot een overeenkomst komen. Als sollicitant moet je dan een lastige keuze maken: blijf je bij het bedrijf in de hoop dat je in de toekomst een beter salaris kunt vastleggen? Of wijs je de baan af en ga je verder met solliciteren?

Sommige mensen kiezen uiteindelijk voor de eerste optie omdat dit hen zekerheid biedt. Toch is verder solliciteren helemaal niet zo'n slecht idee. Onderzoek toont aan dat werknemers die regelmatig van baan wisselen op ten duur beter gaan verdienen dan werknemers die bij hetzelfde bedrijf in dienst blijven.

Werkgevers zijn constant met elkaar aan het concurreren. Als een onderneming niet aan jouw verwachtingen voldoet, is de kans groot dat een concurrent wel bereid is om het gewenste salaris uit te betalen. Solliciteren is niet altijd makkelijk, maar op lange termijn is het switchen van werk en werkgevers wel voordelig. Wat salarisonderhandelingen tips betreft is dit een van de beste.

Banen met een goed salaris vind je via Monsterboard

Voor je kunt beginnen aan salarisonderhandelingen zul je eerst een baan moeten vinden. Monsterboard maakt de zoektocht naar werk eenvoudiger dan ooit tevoren. Maak een profiel aan op onze website om contact te leggen met werkgevers in iedere sector. De meeste vacatures vermelden het salaris. Staat het salaris er niet bij? Neem dan contact op met de werkgever, of vraag het aan de recruiter tijdens je sollicitatiegesprek. Houd ons artikel over salarisonderhandelingen tips dan in je achterhoofd.