Salarisonderhandeling: alles wat je moet weten

Des te beter je jezelf voorbereid op een salarisonderhandeling, des te groter de kans dat je jouw inkomen kunt verhogen.

Door Tim Brinkhof, Monsterboard medewerker

Heb je een nieuwe baan gescoord of promotie gemaakt en begin je aan een nieuwe functie? Hopelijk komt het gepaard met een fijn nieuw salaris. Of ben je een harde en loyale werker en ben je al jaren in dienst bij dezelfde werkgever? Dat is een beloning waard. Doe je best om het loon te ontvangen dat je verdient door zorgvuldig een salarisonderhandeling te voeren met je werkgever.

Veel mensen vinden het voeren van salarisonderhandelingen net zo intimiderend als een sollicitatiegesprek, en dat is begrijpelijk. In onze samenleving worden geldzaken zelden in het openbaar besproken. Het is dan ook niet zo gek als je geen idee hebt hoe salarisonderhandelingen werken. Wees gerust: in dit artikel beantwoorden we al je vragen over het proces.

De voordelen van een salarisonderhandeling

Een salarisonderhandeling is spannend, maar laat je niet intimideren. Het is een onderdeel van het professionele leven en je manager zal niet verbaasd zijn dat je geïnteresseerd bent in een hoger inkomen. Bovendien zijn er meerdere potentiële voordelen van salarisonderhandelingen:

  • een hoger salaris
  • betere secundaire arbeidsvoorwaarden
  • een transparante relatie met werkgever en werkplek
  • katalysator voor andere carrièremogelijkheden
  • inzicht op je professionele toekomst
  • hoger zelfvertrouwen

Succesvolle salarisonderhandelingen leiden tot een beter inkomen en gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen of ziektekostenverzekeringen. Je nieuwe salaris is een weerspiegeling van je persoonlijke waarde en dat verhoogt je zelfvertrouwen. Zelfs niet succesvolle onderhandelingen hebben zo hun voordelen. Wellicht realiseer je dat het tijd is om een nieuwe werkgever of functie te zoeken.

Wie kan er onderhandelen over zijn of haar salaris?

Ervaren werknemers én starters kunnen beiden onderhandelen over hun salaris. Als ervaren werknemer heb je waarschijnlijk het meeste kans op succes. Als starters heb je minder werkervaring. Bovendien zijn salarisonderhandelingen nieuw voor je. Als starter ben je geneigd om ieder aanbod te accepteren, zelfs als het niet aan je verwachtingen voldoet. Je wilt immers je graag een baan en een carrière opbouwen.

Toch kunnen salarisonderhandelingen in je voordeel uitpakken als starter. Zo kun je, net als ervaren werknemers, respect afdwingen bij je werkgevers. Bovendien ben je als starter waardevol. Als net afgestudeerde zit alle kennis nog vers in je hoofd.

Als de salarisonderhandeling eindigt in succes zul je naast een beter inkomen ook nieuwe verantwoordelijkheden en uitdagingen voorgeschoteld krijgen. Bovendien leer je onderhandelen: een vaardigheid die in de toekomst goed van pas komt.

Timing: wanneer onderhandelen over salaris

Het is niet altijd duidelijk wanneer je wel of niet kunt beginnen aan salarisonderhandelingen. De omstandigheden van een salarisonderhandeling bij contractverlening zijn bijvoorbeeld heel anders dan de omstandigheden van een promotie salarisonderhandeling. Monsterboard brengt het verschil in timing tussen deze vergelijkbare situaties voor je in kaart.

Salarisonderhandeling bij een nieuwe baan

Als sollicitant kun je recruiters altijd om salarisinformatie vragen, maar salarisonderhandelingen beginnen pas zodra je bent aangenomen. Tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek bespreken jij en je toekomstige werkgever je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Tips voor het voeren van salarisonderhandelingen bij een nieuwe baan:

  1. Onderhandel pas over salaris na het aanbod van de baan
  2. Zeg niks over je vorige salaris
  3. Laat de werkgever eerst bieden

Salarisonderhandeling bij je huidige baan

Een salarisonderhandeling bij vast contract vindt vaak plaats tijdens een functioneringsgesprek. Dit jaarlijkse gesprek evalueert de samenwerking tussen jou en je werkgever. Als de werkgever tevreden is met je performance, kun je vragen om een beter salaris.

Tips voor het voeren van salarisonderhandelingen bij je huidige baan:

  1. Laat zien hoe je je ontwikkeld hebt in je baan
  2. Vertel wat je gepresteerd hebt
  3. Maak voor jezelf duidelijk welke loon en secundaire arbeidsvoorwaarden je wilt

Salarisonderhandeling bij promotie

Salarisonderhandelingen komen ook aan bod wanneer je een promotie ontvangt. Bij een promotie krijg je meer verantwoordelijkheden en nieuwe taken. Hier staat natuurlijk een extra vergoeding tegenover.

Tips voor het voeren van salarisonderhandelingen bij promotie:

  1. Maak overzicht van je nieuwe verantwoordelijkheden
  2. Onderzoek het gemiddelde salaris voor je nieuwe functie
  3. Bereid je argumenten voor

Hoe verloopt een salarisonderhandeling?

Salarisonderhandelingen en sollicitatiegesprekken lijken veel op elkaar. Tijdens beide gesprekken probeer je iemand anders te overtuigen van je toegevoegde waarde aan een onderneming. Des te beter je voorbereiding op het gesprek, des te groter de kans dat de salarisonderhandelingen voorspoedig zullen voorlopen.

Salarisonderhandelingen bestaan uit drie onderdelen: begin, midden en eind. Na een korte begroeting begint het gesprek. Vaak krijg je als werknemer eerst de kans om je nieuwe salariseisen te delen en te tonen waarom je dit nieuwe bedrag verdient. Werkgevers kunnen deze eisen accepteren of afwijzen. Word je eis afgewezen? Dan is het tijd om je beste argumenten uit de kast te halen om je baas te overtuigen.

Monsterboard tip: Houd altijd een of twee argumenten achter de hand. Mocht je werkgever dan met tegenargumenten komen, heb je snel een weerwoord.

Sommige salarisonderhandelingen duren langer dan andere. Als de onderhandelingen compleet vastlopen, is het een goed idee om pauze te nemen en het weerwoord van de werkgever te verwerken. Stel een tijd vast om de salarisonderhandelingen te vervolgen. Loopt ook de vervolgafspraak vast? Wellicht is het tijd om op zoek te gaan naar een andere werkgever met een betere arbeidsovereenkomst.

Waar moet je rekening mee houden tijdens salarisonderhandelingen?

Er zijn heel veel verschillende dingen waar je op moet letten tijdens salarisonderhandelingen. Op Monsterboard vind je tips en strategieën waarmee je salarisonderhandelingen onder controle kunt houden. Houd de volgende dingen in je achterhoofd voor de onderhandelingen beginnen:

  1. Je ervaring
  2. Cao en salarisschalen
  3. Secundaire arbeidsvoorwaarden

1. Je ervaring

Je afgeronde opleidingen, gevolgde cursussen en je werkervaring hebben allemaal invloed op je loon. Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer je een bedrijf kunt bieden en dus hoe meer je waard bent. Houd je ervaring in je achterhoofd tijdens je salarisonderhandelingen; je kunt proberen meer te vragen dan je waard bent, maar de kans is klein dat je succesvol bent.

2. Cao en salarisschalen

Voor je aan de salarisonderhandeling begint, is het verstandig om duidelijk te hebben hoeveel je waard bent. Je waarde wordt bepaald door je opleiding, ervaring en de hoeveelheid concurrentie die je hebt. Vergeet niet om je cao te controleren. Als hierin een maximum loon is vastgesteld, kun je niet om meer vragen.

3. Secundaire arbeidsvoorwaarden

Salarisonderhandelingen gaan niet alleen over salarissen. Je salaris is een voorbeeld van primaire arbeidsvoorwaarden. Onder secundaire arbeidsvoorwaarden verstaat men onder andere zaken zoals vakantiedagen, reiskostenverzekering en telefoonvergoeding. Als de werkgever niet bereid is je salaris op te schroeven, kun je altijd proberen om gunstige secundaire arbeidsovereenkomsten te onderhandelen.

Vind een baan met een gunstig salaris op Monsterboard

Steeds meer werkgevers delen salarisinformatie in hun vacatures voor openstaande functies. Op Monsterboard kun je zoeken naar een baan met een salaris dat aansluit op je eigen verwachtingen. Maak een gratis profiel aan op onze website en upload een digitaal kopie van je cv om een voorsprong te krijgen op andere sollicitanten. Je kunt je digitale cv met een druk op de knop aan je sollicitaties toevoegen en meer tijd investeren in het voorbereiden op een sollicitatiegesprekken of een salarisonderhandeling.