Alles over de inhoud van je contract

Een tijdelijk of vast contract biedt een belangrijke basis voor zowel werkgever als werknemer.

Door Marianne Cooper-van der Veen

Een arbeidscontract, ook wel bekend als arbeidsovereenkomst, is een juridisch document dat de rechten en plichten regelt tussen een werkgever en een werknemer. Het contract legt de voorwaarden van de werkrelatie vast, zoals de taken, verantwoordelijkheden, werktijden, het salaris en andere relevante aspecten van de arbeidsverhouding.

Een contract of arbeidsovereenkomst ga je aan wanneer je een (tijdelijke) baan aanneemt. Jij en je werkgever kunnen dit persoonlijke document niet zomaar ontbinden. Hoewel een overeenkomst zowel mondeling als schriftelijk kan zijn, is het altijd verstandig om afspraken op papier te zetten. Zo is voor iedereen duidelijk wat de afspraken en verwachtingen zijn. Bovendien heb je zo ook direct bewijs van de overeenkomst mocht dit nodig zijn.

Maar waar moet je nou op letten voordat je een contract tekent? Welke informatie dient erin te staan en waarom is het belangrijk? Lees gauw verder.

Verplichte informatie in jouw werk contract

Een arbeidscontract is belangrijk omdat het zowel de werkgever als de werknemer beschermt door de afspraken en verwachtingen duidelijk vast te leggen. Het biedt een juridische basis voor beide partijen en kan helpen geschillen te voorkomen of op te lossen.

Een contract bevat meestal de volgende informatie:

  1. Identificatie van de werkgever en werknemer
  2. Functie en taken
  3. Werkuren
  4. Salaris en betaalvoorwaarden
  5. Duur van het contract
  6. Arbeidsvoorwaarden

1. Identificatie van de werkgever en werknemer

Uiteraard moeten de naam, het adres en de contactgegevens van jou en het bedrijf duidelijk weergegeven worden.

2. Functie en taken

Ook moet het contract duidelijk specificeren wat de functienaam is en wat de taken en verantwoordelijkheden zijn voor jou als werknemer.

3. Werkuren

Je arbeidscontract geeft aan wat je reguliere werk- en rusttijden, overuren en werkdagen zijn. Verder kunnen vakantie- en verlofregelingen worden opgenomen en de locatie waar je gaat werken.

4. Salaris en betaalvoorwaarden

Het afgesproken salaris (loon), inclusief eventuele bonussen, commissies en andere vergoedingen moeten duidelijk vermeld staan. Ook de betalingsfrequentie en de methode van betaling zijn van belang.

5. Duur van het contract

Ook dient het duidelijk te zijn of het een tijdelijk contract (voor een bepaalde periode) of een vast contract (voor onbepaalde tijd) is. En er moet worden aangegeven welk wettelijke opzegtermijn geldt bij beëindiging van het arbeidscontract.

6. Arbeidsvoorwaarden

Andere belangrijke voorwaarden en regels kunnen contractueel worden opgenomen. Denk aan een proeftijdbeding, concurrentiebeding, incorporatiebeding, boetebeding, wijzigingsbeding, pensioenregeling, ziekteverzuim en andere regels en voorschriften die van toepassing zijn. Verderop in dit artikel leggen we uit wat deze bijzondere bedingen inhouden.

Het is altijd aan te raden om een arbeidscontract zorgvuldig door te lezen voordat je het ondertekent. Het kan voorkomen dat bovenstaande informatie is opgenomen in een CAO of in een apart document. Dit mag officieel voor én na je eerste werkdag verstrekt worden, maar het is verstandig om deze informatie al op te vagen voordat je je handtekening zet onder je nieuwe contract.

Ook kun je zo nodig vragen stellen bij HR of juridisch advies inwinnen om ervoor te zorgen dat je de volledige inhoud begrijpt en akkoord gaat met de voorwaarden. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen dan achteraf spijt krijgen!

Vind je nieuwe baan!

7 Voorwaarden of bedingen in het contract

Ook kunnen er bijzondere bedingen, ook wel bekend als voorwaarden, opgenomen worden in je arbeidsovereenkomst. Deze kunnen ter bescherming van de werknemer zijn of door de wet gereguleerd. Hieronder volgt een overzicht van voorbeelden van bijzondere bedingen.

  1. Proeftijdbeding
  2. Concurrentiebeding
  3. Incorporatiebeding
  4. Boetebeding
  5. Wijzigingsbeding
  6. Tussentijds opzegbeding
  7. Ontbindende voorwaarden

1. Proeftijdbeding

Beide partijen moeten overeenkomen over de proeftijd. Deze proeftijd geeft iedereen de mogelijkheid om uit te vinden of het in de praktijk klikt met elkaar. Tijdens de proeftijd kunnen beide partijen zonder opgave van reden de arbeidsovereenkomst per direct beëindigen.

Om jou als werknemer te beschermen bedraagt de maximale proeftijd 2 maanden bij een vast contract. Voor een contract voor bepaalde tijd (van maximaal 2 jaar) is de proeftijd 1 maand.

2. Concurrentiebeding

Dit beding bepaalt dat jij als werknemer beperkt bent in nieuwe werkzaamheden als het arbeidscontract eindigt. Het kan bijvoorbeeld inhouden dat je niet bij een concurrent mag werken of geen zakenrelaties of -contacten mag meenemen naar een nieuwe baan.

Soms houdt het in dat je de komende jaren geen vergelijkbare werkzaamheden mag uitvoeren in een bepaalde regio. Een belangrijk onderdeel van het contract dus, want het kan je beperken in je mogelijkheden als je een volgende stap wilt zetten in je carrière.

3. Incorporatiebeding

Het incorporatiebeding houdt in dat in de arbeidsovereenkomst een andere regeling wordt opgenomen (geïncorporeerd). Dit kan een CAO zijn of een interne ondernemingsregeling. In het arbeidscontract van Bedrijf & Co staat dan bijvoorbeeld: "Het arbeidsvoorwaardenreglement van Bedrijf & Co van januari 20XX maakt deel uit van deze arbeidsovereenkomst".

Deze regel stelt hiermee dat de arbeidsvoorwaarden in dat reglement ook van toepassing zijn op jou. Indien dit arbeidsvoorwaardenreglement (of CAO) wijzigt, ben je als werknemer ook aan deze wijziging gebonden, tenzij dit in strijd is met de redelijkheid en billijkheid. Lees deze geïncorporeerde voorwaarden óók goed door, zodat je weet wat je tekent.

4. Boetebeding

Een boetebeding geeft de werkgever de mogelijkheid om bij een overtreding een boete op te leggen. Dit is alleen van toepassing als schriftelijk vastgelegd is om welke overtredingen het gaat en wat de consequenties zijn. In het geval van een geldboete moet ook aangegeven worden waar het geld naartoe gaat, de boete mag niet ten goede komen van de manager of derden.

5. Wijzigingsbeding

Dit beding houdt in dat de werkgever de voorwaarden in het contract tussentijds mag wijzigen zonder dat jij deze voorwaarden schriftelijk of mondeling hoeft te aanvaarden. Met ander woorden: je arbeidsovereenkomst kan gewijzigd worden en jouw werkgever hoeft je alleen maar op de hoogte te stellen van het feit dat het gewijzigd is. Een wijziging mag echter alleen doorgevoerd worden als de werkgever daar een zwaarwichtig belang bij heeft en het niet in strijd is met de redelijkheid en billijkheid.

6. Tussentijds opzegbeding

Wil jij (of de werkgever) dat de overeenkomst tussentijds opgezegd kan worden? Leg dit dan schriftelijk vast in een beding van tussentijds opzeggen.

7. Ontbindende voorwaarden

Als ontbindende voorwaarden zich voordoen kun je de overeenkomst per direct beëindigen. Deze voorwaarden mogen uiteraard niet in strijd zijn met het ontslagrecht en moeten objectief te bepalen zijn. Als bijvoorbeeld een werknemer ernstig wangedrag vertoont of als een werkgever zich niet houdt aan de betalingsverplichting kan dit leiden tot ontbinding van het contract.

Het is belangrijk om te realiseren dat er na het tekenen geen wettelijke bedenktijd van een werkcontract bestaat. Zodra jij en je werkgever een contract ondertekenen, wordt het als bindend beschouwd. Uitzondering op de regel is wanneer er wel specifieke ontbindende voorwaarden zijn opgenomen in het contract of als er sprake is van wettelijke regelingen die de mogelijkheid van herroeping of bedenktijd bieden.

Gaat het om de beëindiging van een arbeidsovereenkomst? Dan heb je recht op 14 dagen bedenktijd. Heeft de werkgever je niet gewezen op deze bedenktijd? Dan is het zelfs 21 dagen. De werkgever heeft geen recht op bedenktijd bij het beëindigen van een arbeidscontract.

Verschillende soorten contracten

Niet ieder dienstverband is hetzelfde en dus is het belangrijk dat je op de hoogte bent van welk type arbeidsverband je gaat tekenen en wat de consequenties daarvan zijn. Zo hebben beide partijen bij een vast contract bijvoorbeeld meer verplichtingen naar elkaar toe dan bij een 'los-vast' contract.

Wat is een los-vast contract? Bij een los-vast contract is er sprake van een zekere mate van flexibiliteit voor zowel de werkgever als de werknemer. Voorbeelden hiervan zijn een oproepcontract, een nulurencontract en een min-max contract.

Werken zonder contract betekent kort gezegd dat zowel de werkgever als de werknemer juridisch gezien geen poot om op te staan hebben. Je bent niet verzekerd, je hebt geen recht op WW en ook loop je het risico op een boete, je werkt namelijk zwart en dit is strafbaar. Denk er dus goed over na voordat je je vingers hieraan brandt!

Teken een nieuw arbeidscontract

Nu je helemaal op de hoogte bent van alles wat te maken heeft met een contract wordt het hoog tijd dat je er één gaat tekenen! Creëer daarom nu een gratis profiel en upload je cv bij Monsterboard. Op die manier reageer je vliegensvlug op de leukste vacatures en ben je ook nog eens direct zichtbaar voor recruiters en werkgevers. Voor je het weet teken je een nieuw contract!

Juridische disclaimer: Geen van de hierin verstrekte informatie vormt juridisch advies namens Monsterboard.