Wat voor kleding trek ik aan naar een sollicitatiegesprek?

Door Monsterboard medewerker

Je wilt een goede indruk maken als je op sollicitatiegesprek gaat, maar wat trek je aan? Underdressed wil je voorkomen, maar overdressed voelt ook niet zo lekker. En er is geen gouden regel; hoe je je het beste kunt kleden verschilt per bedrijf. Wel is het handig om je kledingstijl af te stellen op de vacature waar je naar solliciteert. Zo kan een aspirerende salesmedewerker zich iets formeler kleden dan bijvoorbeeld een beveiliger.

De juiste kleding verschilt per bedrijf

Maar hoe kom je achter de juiste dresscode? Je kunt een indruk opdoen van de bedrijfscultuur door de website te lezen, netwerk met werknemers of vraag het gewoon aan de recruiter. Als je voor je gesprek belt om de laatste details door te nemen over je gesprek, is het niet gek om de vraag te stellen; 'wat is de dresscode bij jullie?'. Het is zelfs een teken dat je je zo goed mogelijk voorbereid! Wel is het handig om je kledingstijl af te stellen op de vacature waar je naar solliciteert. Zo kan een aspirerende salesmedewerker zich iets formeler kleden dan bijvoorbeeld een beveiliger.

De basisregels

In de regel kleed je je altijd iets netter dan de mensen op de werkvloer, laat zien dat je er werk van gemaakt hebt en dat je je best doet voor de functie. Wat zou je aantrekken als je een presentatie zou geven aan het management? Dat is de outfit waar je nu ook naar op zoek bent. Denk in ieder geval aan het volgende:

  • Niet te casual – bij sommige bedrijven kun je best aankomen met casual kleding. Maar gescheurde spijkerbroeken en afgetrapte gympen leiden af van jouw kwaliteiten. Een nette spijkerbroek en gewassen shirt zijn toch wel het minimale.
  • Geen hoofddeksel – op religieuze redenen na, laat je mutsen en petjes even een dag thuis.
  • De juiste maat kleding - je ziet er het beste uit in kleding die goed zit, dan maakt het prijskaartje niet uit. Leen liever geen pak van iemand anders als je gaat solliciteren, als professional heb je gewoon minimaal 1 nette outfit nodig.
  • Kleed je niet te bloot – bewaar een diep decolleté, een blote buik en blote benen voor het weekeind. Laat je verschijning je gesprekspartner niet afleiden van wat je te vertellen hebt.
  • Gekke stropdassen – hoe verslaafd je ook bent aan avonden lang Netflixen met Homer Simpson, je draagt zijn stropdas niet naar je sollicitatiegesprek.
  • Vergeet de schoenen niet - laat je schoenen geen afbreuk doen aan de rest van je outfit: ga voor nette, gepoetste, schoenen.
  • Minimale sieraden - vestig de aandacht op wat je te vertellen hebt, niet op je nieuwe oorbellen.
  • Subtiele make-up - verzorgd is het juiste keyword.
  • Gezichtsbeharing – tegenwoordig hoef je niet persee fris geschoren op de werkvloer te komen - al zijn de meningen hierover verdeeld. In je research naar de bedrijfscultuur kan je hier specifiek op letten.
  • Piercings en tatoeages – je hebt ze nu eenmaal, en waarschijnlijk ben je er trots op, en dat is steeds meer geaccepteerd op de werkvloer. Maar zorg dat ze niet afleiden van wat je te zeggen hebt, subtiel werkt het beste als professional.

Gelijk uit je werk naar een sollicitatiegesprek? Trek dan 's ochtends iets aan dat voor beide gelegenheden geschikt is, neem een colbertje mee dat je later aan kan trekken of kleed je even om op de toilet. Mocht één van je vrienden in de buurt wonen kun je natuurlijk ook vragen of je je daar even om kan kleden.

Kleed je als jezelf op sollicitatiegesprek

Draag je nooit een mantelpakje, maar ga je wel voor een baan waar pakken de regel zijn? Trek dan een nette broek aan in plaats van een ongemakkelijk rokje. Zwart niet jouw ding? Blauw of grijs zijn ook professioneel. Loop je nooit op hakken? Voorkom bambi-on-ice tijdens je gesprek.
Draag iets waar jij je ook fijn in voelt, dan voel je je ook meteen een stuk zelfverzekerder!

Snel en makkelijk solliciteren met je cv

En? Weet je wat je gaat aantrekken naar je sollicitatiegesprek? Succes! Een gesprek betekent niet altijd een match jammer genoeg. Wees voorbereid en upload je cv op Monsterboard. Door op meerdere vacatures te solliciteren vergroot je jouw kansen op die leuke baan.