Skip to main content

Wat voor kleding trek ik aan naar een sollicitatiegesprek?

Wat voor kleding trek ik aan naar een sollicitatiegesprek?

Geschikte kleding

Je maakt een betere eerste indruk als je conform de bedrijfscultuur gekleed naar je sollicitatie komt. Hoe je je het beste kunt kleding verschilt per onderneming. Maar hoe kom je achter de juiste dresscode? Je kunt een indruk opdoen van de bedrijfscultuur door de website te lezen, netwerk met werknemers of vraag het gewoon aan de recruiter. Als het een groot bedrijf is kan je vooraf ook eens tijdens lunchetijd het gebouw binnen lopen, dan zie je hoe de medewerkers zich kleden.

In de regel kleed je je altijd iets netter dan de mensen op de werkvloer, laat zien dat je er werk van gemaakt hebt en dat je je best doet voor de functie. Denk in ieder geval aan de volgende basisregels:
  • Kleed je niet te casual – Bij sommige bedrijven kun je best aankomen met casual kleding. Maar overdrijf het niet, trek geen gescheurde spijkerbroek en afgetrapte gympen aan. Een nette spijkerbroek en shirt zijn een minimumvereiste.
  • Draag geen hoofddeksel – Er zijn een aantal religieuze uitzonderingen, maar draag geen petje, muts, hoed, baret of capuchon tijdens je sollicitatiegesprek.
  • Draag de juiste maat – Dit klinkt logisch, maar leen geen pak dat niet helemaal je maat is. Draag ook geen te wijde kleding, ook al doe je dat normaal wel.
  • Kleed je niet te bloot – Bewaar een diep decolleté, een blote buik en blote benen voor het weekeind. Laat je verschijning je gesprekspartner niet afleiden van wat je te vertellen hebt. 
  • Geen gekke stropdassen – Hoe grappig je je Homer Simpson-stropdas ook vindt, draag hem niet naar een sollicitatiegesprek. Je gesprekspartner kan het idee krijgen dat je de situatie niet helemaal serieus neemt als hij tegen een tekening van een bierdrinkend geel mannetje aan moet kijken.
  • Draag niet teveel sieraden – Vestig de aandacht op wat je te vertellen hebt, niet op je nieuwe oorbellen.
  • Houd je make-up subiel – Als je er voor kiest om make-up te dragen, houd het dan natuurlijk.
  • Let op geurtjes – Houd het zo neutraal mogelijk: deodorant, geen sterke parfum en probeer een sigarettenwalm te vermijden.
  • Gezichtsbeharing – Afhankelijk van het soort bedrijf hoef je niet persee fris geschoren op gesprek te verschijnen. Als het maar verzorgd is.
  • Piercings en tatoeages – Tegenwoordig zijn lichaamsversieringen meer geaccepteerd, maar tatoeages en piercings op prominente en zichbare plaatsen zullen de kansen op de baan niet verhogen.
Gelijk uit je werk naar een sollicitatiegesprek? Trek dan 's ochtends iets aan dat voor beide gelegenheden geschikt is, neem een colbertje mee die je later aan kan trekken of kleed je even om op de toilet. Mocht één van je vrienden in de buurt wonen kun je natuurlijk ook vragen of je je daar even om kan kleden.